IZA DP No. 13319: Face Masks Considerably Reduce COVID-19 Cases in Germany: A Synthetic Control Method Approach

Timo Mitze, Reinhold KosfeldJohannes RodeKlaus Wälde

We use the synthetic control method to analyze the effect of face masks on the spread of Covid-19 in Germany. Our identification approach exploits regional variation in the point in time when face masks became compulsory. Depending on the region we analyse, we find that face masks reduced the cumulative number of registered Covid-19 cases between 2.3% and 13% over a period of 10 days after they became compulsory. Assessing the credibility of the various estimates, we conclude that face masks reduce the daily growth rate of reported infections by around 40%.

download the research here: http://ftp.iza.org/dp13319.pdf

Onderzoekers RIVM: mensen met mondkapje zijn juist voorzichtiger

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, lijkt het dragen van een mondkapje juist te leiden tot voorzichtigheid en afstand houden. Dat concluderen gedragsonderzoekers van het RIVM uit recent onderzoek. In de discussie over mondkapjes wordt geregeld naar voren gebracht dat mondkapjes mensen juist onvoorzichtiger maakt, omdat ze een gevoel van schijnveiligheid zouden geven. De onderzoekers baseren zich op internationaal onderzoek naar het effect van mondkapjes op het gedrag van mensen. Laten ze dan de anderhalve meter varen? Komen andere mensen dichterbij?

“We zien dat dat eigenlijk juist niet het geval lijkt te zijn”, zegt RIVM-onderzoeker Marijn de Bruin. Mensen worden voorzichtiger. Het zou kunnen dat het dragen van mondkapjes een signaal afgeeft waardoor mensen eerder geneigd zijn méér afstand te houden dan minder, aldus De Bruin. De onderzoeksgegevens zijn nieuw en worden uiteindelijk gedeeld met de RIVM-collega’s die zich bezighouden met de richtlijnen. Maar die maken natuurlijk meer afwegingen dan alleen dit effect op gedrag”, zegt gedragsonderzoeker De Bruin. Het RIVM wijst er ook op dat er een studie is die juist het tegenovergestelde liet zien. Alle studies worden gedeeld met het Outbreak Management Team (OMT).

Mondkapje alleen niet genoeg

De Bruin benadrukt dat het heel belangrijk is dat mondkapjes worden gezien als toevoeging op de bestaande regels. Ook in landen waar vaker een mondkapje verplicht is staat die maatregel nooit op zichzelf. “Het is is dus heel belangrijk dat je als je klachten hebt bijvoorbeeld niet tóch naar buiten gaat omdat je denkt dat een mondkapje dan helpt.” Eerder vandaag publiceerde het RIVM nieuwe resultaten van een langlopend coronagedragsonderzoek onder ruim 50.000 mensen. De onderzoekers zien dat Nederlanders vaker de anderhalvemeterregel negeren. Ook thuisblijven bij klachten als een loopneus, keelpijn of kortademigheid blijkt vaak niet te gebeuren. De testbereidheid is iets gestegen, maar nog altijd relatief laag.

bron: https://nos.nl/artikel/2341726-onderzoekers-rivm-mensen-met-mondkapje-zijn-juist-voorzichtiger.html

‘Ook in publieke ruimte mondkapje dragen’

Instroom toeristen en jonge mensen

Osterhaus wijst erop dat het reproductiegetal, dat eerder sterk naar beneden gedrukt was, al twee weken stijgt. ‘We vrezen dat we richting herfst en winter een golf krijgen.“ De viroloog benadrukt dat de anderhalvemeter-regel de reden was om in Nederland geen mondkapje te dragen. ‘Maar dat is niet mogelijk door de influx van veel toeristen, en veel jonge mensen die moeite hebben die regel op te volgen.’ Osterhaus laat in het midden of er een regionale of een grootstedelijke aanpak moet komen, maar pleit ervoor te kijken wat mogelijk is, ook op basis van contactbronnenonderzoek. ‘In Duitsland heeft niemand problemen met een mondkapje als je de supermarkt ingaat.’

Burgemeester Aboutaleb: kabinet moet extra maatregelen voorbereiden

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vindt dat er voorbereidingen moeten worden getroffen voor een mondkapjesplicht in de publieke ruimte en een verplichte quarantaine voor contacten van coronapatiënten. Die maatregelen kunnen dan worden ingevoerd zodra daar aanleiding toe is, zei hij in Nieuwsuur.

Aboutaleb sprak mede namens de Amsterdamse burgemeester Halsema “en nog enkele collega’s”. Hij stelt vast dat contacten van positief geteste mensen het advies vaak niet naleven om in quarantaine te gaan. “En de maatregel waar we het meest van verwachten, de anderhalve meter, die redt het niet”, zei hij, doelend op de vele overtredingen.

Diederik Gommers: ‘Stel tweede golf zolang mogelijk uit’

Wake-upcall

Het toenemende aantal besmettingen noemt Gommers een wake-upcall, maar wat betreft ziekenhuisopnames en coronapatiënten op de intensive care “is er nog absoluut geen spanning”.

De IC-arts denkt dat het goed is als er een discussie gevoerd wordt over het dragen van mondkapjes op drukke plekken. “Mondkapjes zijn afschuwelijk, maar als je de drukte in moet zou ik zeggen: draag er eentje. België doet het en Amerika doet het ook. 

Bron: https://nos.nl/liveblog/2341475-geen-nieuwe-maatregelen-kabinet-anderhalve-meter-duurt-tot-voorjaar.html

Ondernemers Kalverstraat Amsterdam willen verplichte mondkapjes

Het wordt steeds drukker in de Amsterdamse winkelstraat de Kalverstraat. Winkeliers willen niet dat de straat dicht moet, daarom roepen ze het kabinet op om mondkapjes te verplichten in winkelstraten.

Bron: https://nos.nl/liveblog/2341475-geen-nieuwe-maatregelen-kabinet-anderhalve-meter-duurt-tot-voorjaar#UPDATE-container-46528361 

Nu mondmaskers mogelijk verplicht worden op openbare plaatsen: dit is wat de wetenschap zegt over het nut daarvan

 Photo News

WETENSCHAP Het dragen van een mondmasker is nu verplicht in winkels, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken. Maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block suggereerde na afloop van het Overlegcomité dat de mondmaskerplicht verder wordt uitgebreid naar “openbare plaatsen” en “bij openbare diensten”. Maar wat zegt de wetenschap precies over het dragen van mondmaskers?

Draag je een mondmasker of draag je het niet? En als je er eentje draagt, draag je het dan voor jezelf of ‘uit beleefdheid’ voor een ander? Het gebruik van mondmaskers beroert de gemoederen. Ook zijn er inmiddels heel wat wetenschappelijke onderzoeken versleten aan het onderwerp.

Langer op café? En wat met de regel van 10? Over deze versoepelingen buigt de Veiligheidsraad zich woensdag

Verspreiding doen afnemen

Zo bleek uit een grootschalige meta-analyse – waarbij 172 eerder uitgevoerde observatieonderzoeken werden gebundeld – dat het dragen van een mondmasker de kans op de verspreiding van het virus aanzienlijk kleiner maakt. De kans op besmetting mét masker is volgens het onderzoek nog 3 procent. In eenzelfde situatie zonder masker is dat iets meer dan 17 procent. Omdat de kans op besmetting en de verspreiding van het virus groter is als er geen mondmaskers gedragen worden, stijgt de reproductiegraad (R-waarde) vanzelf: er worden meer nieuwe mensen besmet (secundaire besmettingen) door elk nieuw geval van Covid-19.ADVERTENTIE

Al gaat het om een grootschalige meta-analyse en is het de eerste in zijn soort, het onderzoek heeft enkele beperkingen. Zo wordt er in de gebundelde studies vooral rekening gehouden met zorgomgevingen (ziekenhuizen en/of woonzorgcentra). Daarbij focussen veel onderzoeken op SARS en MERS, soortgelijke virussen, maar niet op het nieuwe coronavirus Covid-19 (7 observaties van de 172 bestudeerden Covid-19-patiënten). Tot slot wordt de link tussen de duur van de blootstelling aan het virus en het daarmee gepaard gaande besmettingsgevaar niet in kaart gebracht. 

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de WHO en werd gepubliceerd door het vaktijdschrift The Lancet. En er valt volgens epidemiologen, ondanks de beperkingen, zeker iets te zeggen over het resultaat van de meta-analyse. Let wel op, voldoende afstand houden blijkt nog een tikkeltje effectiever te zijn dan het dragen van een mondmasker. 

Wie bescherm je?

Er zijn twee belangrijke redenen om een mondmasker te dragen. Ze beschermen jezelf (in lichte mate) tegen besmetting met het coronavirus, maar mondmaskers beschermen vooral anderen tegen een infectie met het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. Uit onderzoek blijkt immers dat patiënten al een tijdje ziek kunnen zijn voordat ze symptomen van Covid-19 vertonen. Intussen kunnen ze het virus makkelijk via druppels verspreid hebben, zonder het zelf te beseffen.

“Als je praat, komen er vochtdruppeltjes vrij”, legt Linsey Marr uit. Marr is onderzoeker aan Virginia Tech (VS) en bestudeert de overdracht van virussen via de lucht. Die vochtdruppels zijn (gelukkig) onzichtbaar voor het oog, maar kunnen het virus evenzeer verspreiden. “Met een mondmasker, zelfs eentje van lage kwaliteit, worden die druppeltjes verhinderd.” Zo bleek uit een studie die in april in het vaktijdschrift Nature Medicine verscheen, dat chirurgische mondmaskers bijna alle besmettelijke vochtdruppels tegenhielden. Zélfs als het masker niet op de juiste manier gedragen werd.

Soort masker

Hoeveel bescherming een mondmasker exact biedt – zowel voor de drager als voor omstaanders – is afhankelijk van het type masker, én, in iets mindere mate, de manier waarop het gedragen wordt.

Zo zijn er de N95-maskers die voldoen aan de Amerikaanse N95-norm voor luchtfiltratie. Dat betekent dat maar liefst 95 procent van de deeltjes in de lucht gefilterd wordt. Op die manier bieden ze ruime bescherming aan zowel de drager van het masker, als aan andere mensen in de buurt van de drager. Zulke beschermingsmaskers zijn echter schaars goed en dienen enkel gebruikt te worden door gezondheidswerkers.

Het FFP-masker is er ook eentje van dat kaliber, en is eveneens voorbestemd voor politie en zorgpersoneel. De afkorting FFP staat voor Filtering Facepiece Particals en wordt gevolgd door een cijfer: 1, 2 en 3. Hoe hoger het cijfer, hoe beter het de lucht filtert. Het FFP1-masker zuivert 80 procent van alle stoffen uit de lucht. De overige twintig procent kan nog door het filter ‘lekken’. Een trapje hoger, het FFP2-masker, houdt 94 procent van alle stofdeeltjes tegen. FFP3-maskers zijn nog een tikkeltje beter. Ze houden 99 procent van alle vervuilde deeltjes in de lucht tegen.

FFP2-maskers
 Photo News FFP2-maskers

Chirurgische maskers dienen voornamelijk om anderen te beschermen. “Dokters en verplegers dragen ze om te zorgen dat bacillen of microben die zij uitademen patiënten niet in gevaar kunnen brengen. Het kan nuttig zijn om het te dragen als je ziek bent. Om het risico te verminderen dat je anderen besmet”, legt Peter Meyer uit. Hij is salesdirecteur bij Uvex Safety, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van beschermingskledij. Maar ook de drager biedt het voordelen volgens enkele laboratoriumtests. Zo bleek dat chirurgische maskers andersom eveneens 75 procent van de druppels tegenhouden.

Chirurgische mondmaskers
 Photo News Chirurgische mondmaskers

En wat met zelfgemaakte stoffen mondmaskers? Daar is de mate van bescherming afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt, en hoe goed ze passen. In het beste geval biedt het masker de drager tot wel 50 procent meer bescherming. Verre van perfect, volgens een studie die gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Nano Letters, maar in combinatie met het respecteren van de afstandsregel en het regelmatig wassen van de handen, kan het zeker een verschil maken.